Regiodeals dreigen zoethoudertjes te worden

Minister Schouten is belast met de zware taak om 950 miljoen euro te verdelen over het land via de regiodeals. De herontdekking van de regio. Betrokkenen vrezen echter dat het beleg op de boterham flinterdun wordt uitgesmeerd. Een projectenparade met weinig economische impact vol zoethoudertjes dreigt.

Het Rijk is momenteel druk bezig met de procedure rond de regiodeals en naar verwachting zal deze informatie in juni aan de Tweede Kamer worden verstrekt. Tot die tijd geen verdere informatie over de regiodeals is het korte antwoord van de persvoorlichter van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Maar geen enkele regio in het land is natuurlijk van plan om te wachten op de criteria om vervolgens totaal onvoorbereid en te laat een voorstel te doen. Kortom, regiolobbyisten zijn in Den Haag aan de slag om hun regio optimaal voor te bereiden voor het moment dat de zogenoemde ‘schoonheidswedstrijd’ los barst.

Begrijpelijk, want voor de competitie überhaupt van start ging, was al 482 miljoen euro vergeven. BES-eilanden: 30 miljoen euro; Brainport Regio: 130 miljoen euro; ESTEC, Noordwijk: 40 miljoen euro; Kernreactor Petten: 117 miljoen euro; Provincie Zeeland: 35 miljoen euro; Rotterdam-Zuid: 130 miljoen euro. Ondoorzichtig werd het selectieproces genoemd in het FD. En dat was het natuurlijk ook, want de criteria worden pas in juni bekend. Net als de dividendbelasting heeft dat te maken met onderhandelingen uit het regeerakkoord. En dat is soms lastig uit te leggen.

Het initiële idee van de regiodeals die, nog zonder financiële injectie, zijn gesloten in 2017 is dat Rijk en regio samen een brede economische agenda maken op het gebied van bereikbaarheid, arbeidsmarkt, onderwijs, acquisitie et cetera om de regio in zijn geheel economisch te versterken. Die koers lijkt nu er geld in het spel is te worden verlaten.

Het is voor gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel Van Hijum aanleiding om zich te roeren in het ruimtelijk-economische vakblad BT. ‘Straks moeten we project voor project in jaarlijkse tranches gaan pitchen om steeds weer projecten op het droge te trekken. Dat willen we helemaal niet. Wij willen gewoon een integrale en brede aanpak waarin we programmatische afspraken maken met het Rijk.’

Overijssel gaat zelfs al proactief een bod doen richting het Rijk. En voor die aanpak is nogal wat te zeggen. München is misschien wel het bekendste voorbeeld. Beieren, Opper-Beieren en de stad maakten duidelijke afspraken over beïnvloedbare regionaal-economische factoren met bijbehorende financiële injecties. En met groot succes. De Brainport Regio Eindhoven wil dat voorbeeld graag volgen en kwam een pakket met maatregelen van 130 miljoen euro overeen met het Rijk.

Die brede economische aanpak lijkt er voor de rest van de Nederlandse regio’s echter niet in te zitten. En dat is ook niet zo gek. Een snelle rekensom leert dat het Rijk maar beperkte slagkracht heeft met de resterende 462 miljoen euro. Er zouden ongeveer nog vier regio’s op Eindhovense wijze kunnen worden geholpen. Maar ga je dan al die andere 20-30 regio’s die ook nog bezig zijn met een regiodeal teleurstellen en haal je onbedoeld toch weer de woede van de regio op je hals? In een ideale situatie maakt het Rijk met elke regio die het maar wil, afspraken over de stimulering van de regionale economie, maar met de beperkte middelen moet Schouten impopulaire maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de regiodeals niet een heel dun uitgesmeerde boterham worden waar geen regio beter van wordt.

Jeroen Bruinenberg
BT

Lees ook: BT #2 2018 is uit, bekijk de digitale versie hier

MEER UPDATES

Verslag: Woon-werkgebieden van de toekomst

Tijdens het seminar Woon-werkgebieden van de toekomst op donderdag 7 juni onderzochten Bureau Buiten en BT de kansen voor functiemenging in de stad. Hoe ver kun je gaan, en welke locaties zijn kansrijk?

BEKIJK PROJECT

CIRCLES, Metaal Kathedraal, 100 Watt en C-Beta pakken wildcards

Metaal Kathedraal, 100 Watt en C-Bèta maken alsnog kans om uitgeroepen te worden tot de beste circulaire werklocatie van het land. CIRCLES, het initiatief dat Oost-Nederland koploper van de circulaire economie wil maken, wordt toegevoegd aan de lijst met beste circulaire regio’s van Nederland.

BEKIJK PROJECT

Mini-masterclass Cluster- en Campusvorming op dinsdag 26 juni

Wanneer is het zinvol om als overheid of regio actief een economisch cluster of een campus te stimuleren met geld en beleid? Meld je aan voor de mini-masterclass Cluster- en Campusvorming op dinsdag 26 juni en leer het.

BEKIJK PROJECT

ONZE PARTNERS